Glicerìo
Puccinellia festuciformis
Poaceae Graminaceae
Nom en français : Glycérie.
Descripcioun :La glicerìo, Puccinellia festuciformis, trachis dins la sansouiro e àutri relarg sala. Fai un pau pensa à uno petugo emé sis espigueto de de 5 à 10 mm (mai eici li lemma soun membranouso e gaire pounchudo). D'efèt, fai de grand brout acoulouri de vióulet (glumo e lemma roso-vióuleto e bourdado de blanc). La fueio d'en aut èi proun longo e enguèno la baso de l'enflourejado ; aquelo fai de 10 à 30 cm. La subsp. presentado eici, ié dison festuciformis (glumo d'en bas > 2,2 mm e d'en aut >3 mm emé d'antèro longo - > 1,7 mm).
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 40 à 60 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Puccinellia
Famiho : Poaceae
Famiho classico : Graminaceae
Ordre : Poales
Coulour de la flour :
Verdo
Petalo : ges
Ø (o loungour) enflourejado : 10 à 30 cm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : NaCl
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Mai à avoust
Liò : Sansouiro
- Palun
Estànci : Mesoumediterran
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Puccinellia festuciformis (Host) Parl., 1850
Barbanto(-dóu-mount-Baldo)
Anemone baldensis
Ranunculaceae
Àutri noum : Bóumiano, Boumània, Barbudo.
Nom en français : Anémone du mont Baldo.
Descripcioun :Aquesto barbanto, que porto lou noum d'uno mountagno d'Itàli, trachis dins li pelouso cauquiero d'àutis Aup. Es uno planto di proun pelouso, emé de flour soulitàri que se destrìon dis àutris anemouno bonodi si noumbróusi tepalo (8 à 20) blanco. Lou fru douno d'èr à-n-uno frago e à uno bello coulour vióuleto (fotò).
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 3 à 15 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Anemone
Famiho : Ranunculaceae
Ordre : Ranunculales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : 2,5 à 4 cm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 1700 à 2800 m
Aparado : Noun
Jun à setèmbre
Liò : Pelouso roucaiouso
- Esboudèu
Estànci : Aupen
Couroulougi : Bourealo
Ref. sc. : Anemone baldensis L., 1767